İzci Kuralı ve Yazılım

Geçenlerde yazılımla ilişkilendirilen bir söz ile karşılaştım. "Her izcinin uyduğu bir kural vardır : 'Kamp yaptığın yeri bulduğundan daha iyi bir şekilde bırak!'" şeklindeydi. Yazılımcıların da revize ettikleri, sonradan dahil oldukları programlarda bu kurala uyması savunuluyordu. Başta bu doğru bir davranış olarak gözükebilir. Aslında etik olarak doğru da bir davranış. Ancak biz programcıların en önemli kavramı zamandır, dakika bile çok önemlidir çünkü zaman = para demektir. Program içerisinde genel bir iyileştirme talep edilmediyse ve sadece ek talepler mevcut ise daha önceden yazılan kodları düzeltmeye çalışmak, yapısını iyileştirmek ve bunun gibi birçok faaliyet programcıya zaman kaybettirecektir. Müşteri tarafına fatura edildiğinde ise "Biz böyle bir talepte bulunmadık, program zaten çalışıyordu." gibi bir ifade ile karşılaşmak kuvvetle muhtemeldir.
Geçtiğimiz zamanlarda yazılımla ilişkilendirilen bir söz duydum ve ilk duyduğum zaman bu söze katıldım. Fakat daha sonra bunun gerçek hayatta her an mümkün olmayacağını veya mümkün olsa bile doğru bir şey olmayacağını fark ettim. Söz

    Bu durum iyi yazılımcının içine sinmeyebilir. Ancak müşteriye durumu bildirmek ve onay alınırsa programda genel bir iyileştirme çalışması yapmak daha mantıklı bir davranış olacaktır. Programcı kendi yazdığı kodlarla zaten imzasını atmış olur. 

    Bu sebepten ötürü zamanı iyi değerlendirmemiz gerekir, hem müşteriye talebi haricinde bir şey fatura etmemiş oluruz hem de çalıştığımız firmaya zaman yani dolayısıyla para kaybettirmemiş oluruz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gelişimin Önündeki Engel : Copy - Paste Programlama

SAP - ABAP Giriş

ABAP - POPUP Ekranlarda Nasıl DEBUG Yapılır